top of page

Coronasteun uitgekeerd aan aandeelhouders?Aan het begin van de coronacrisis laaide de discussie over poetshulpen hoog op. Ze werden als essentieel beschouwd en werden door hun werkgever vaak onder druk gezet om in onveilige omstandigheden te werken. Jan Jambon liet zich zelfs ontvallen: “De meeste mensen kunnen toch gerust boven gaan zitten als de poetsvrouw beneden bezig is?”


De Vlaamse regering maakte ruim honderd miljoen euro vrij voor coronasteunmiddelen, met als doel werknemers te beschermen. Echter, bij twee op drie dienstenchequebedrijven moest die steun uiteindelijk teruggevorderd worden wegens misbruik. Het geld ging immers niet naar de poetshulpen.


Nu blijkt dat 29 miljoen euro werd uitgekeerd aan de aandeelhouders. En dat terwijl een poetshulp gemiddeld zo’n 11,5 euro per uur verdient, aangevuld met 13 cent per kilometer verplaatsingsvergoeding. In de praktijk komt het er dus voor velen op neer dat ze betalen om te mogen gaan werken.


Vakbonden vragen betere arbeidsvoorwaarden bij dienstenchequebedrijven: “Maken aandeelhouders rijker met overheidsgeld” | VRT NWS: nieuws

bottom of page